Contrast
Font
Україна єдина #UAРАЗОМ

Attention! Please, adhere to anti-epidemic measures for coronavirus disease prevention.

18.08.2023

Рентген – це метод діагностичного дослідження, проведеного за допомогою рентген-апарату, джерела рентгенівських променів.

Сучасні рентгенівські апарати дозволяють виконувати весь комплекс амбулаторних рентгенологічних досліджень в горизонтальному та вертикальному положенні пацієнта .

Рентген – це метод діагностичного дослідження, проведеного за допомогою рентген-апарату, джерела рентгенівських променів. Рентген робить знімки органів, систем і опорно-рухового апарату. Лікарі використовують їх для діагностики: переломів і вивихів, черепно-мозкової травми, артриту, пухлин, а також виявлення локації чужорідних тіл, причин болю в животі і зубів, кашлю тощо.

Коли потрібно обов'язково зробити рентген? 

Показаннями до проведення є головний біль, зубний біль, травма, кашель, потрапляння в організм чужорідного тіла, біль у суглобах, біль в спині та ін. 

Рентген виконується за призначенням лікуючого лікаря, оскільки тільки лікар може встановити необхідність даного дослідження.

Як проходить процедура? 

Рентген проводиться у спеціальному рентген-кабінеті. Рентгенографія не вимагає від пацієнта попередньої підготовки і займає близько 10 хвилин. Залежно від локації проблеми, пацієнт повинен лежати або стояти (рентгенівська трубка або висить над столом, або розташована вертикально). Апарат посилає рентгенівські промені на досліджувану зону, кістки блокують і відбивають цей промінь, тому вони чітко відображаються на білому тлі. Випромінювання також проходить через більш м'яку тканину, таку як: м'яз і жир, які з'являються у відтінках сірого в рентгенівському знімку. Повітря в легенях буде виглядати чорним на знімку. Лікар може попросити вас кілька разів змінити позу, щоб отримати зображення в кількох ракурсах. Процедура абсолютно безболісна, однак вимагає від пацієнта повної нерухомості.

Перелік обстежень:

  • Рентгенографія органів грудної клітини
  • Рентгенографія хребта, кісток таза  та крижів
  • Рентгенографія суглобів кісток та нижніх кінцівок ,стоп
  • Рентгенографія придаткових пазух носа
  • Рентгенографія оглядова черевної порожнини.
  • Рентгенограма зубів.

 

Рентгенологічний метод залишається одним з провідних та доступних способів дослідження в медицині, який допомагає діагностувати різні захворювання органів та систем запального , посттравматичного , дегенеративного та пухлинного характеру .

Рентгенограма органів грудної клітини є важливим скринінговим методом для виявлення туберкульозу , онкологічних захворювань, проф. патологічних захворювань та виявлення пневмонії .

 

(с) 2024

Doctor appointment