Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

12.01.2023

5 кроків до покращення свого психічного здоров‘я

5 кроків до покращення свого психічного здоров‘я:

КРОК ПЕРШИЙ- СПІЛКУВАННЯ З ІНШИМИ ЛЮДЬМИ.

Добрі відносини з оточенням важливі для людини і допомагають розвинути почуття приналежності до групи, дають можливість поділитися позитивним досвідом з іншими та відчути емоційну підтримку. Спілкуйтеся  з друзями, сім’єю, колегами, однодумцями.
Обмінюйтеся  думками, підтримуйте один одного — усе це допомагає відчувати себе в тонусі та зберігати життєві сили.

КРОК ДРУГИЙ - ФІЗИЧНА АКТИВНІСТЬ.

Регулярна фізична активність пов’язана з нижчим рівнем депресії і тривожності у всіх вікових групах, підвищенням самооцінки та гарним настроєм. Це не обов’язково має бути інтенсивне тренування –можна просто прогулятися на свіжому повітрі, в колі друзів чи сім’ї. Під час прогулянки знижується рівень гормону стресу (кортизолу), і внаслідок цього ми відчуваємо піднесення та отримуємо більше задоволення від життя. Прогулянку можна робити за півтори-дві години до сну, щоби покращити його якість та почуватися більш розслаблено.

КРОК ТРЕТІЙ-ПРОДОВЖУЙТЕ ВЧИТИСЬ.
Дослідження показують, що освоєння нових навичок поліпшує психічний стан завдяки підвищенню впевненості в собі. 

Наприклад, ви можете спробувати: готувати щось нове та корисне, удосконалити свої вміння (поліпшити навички презентації, фотографії, полагодити зламаний велосипед) або спробувати нові види діяльності (вести блог, займатися новим видом спорту, вчитися малювати).

КРОК ЧЕТВЕРТИЙ- ДОПОМАГАЙТЕ ІНШИМ.

Науковці виявили, що доброта й щедрість можуть допомогти поліпшити ваш психічний стан завдяки створенню позитивних емоцій та відчуття важливості. 

 Добрі справи для інших людей або волонтерство сприяють підвищенню рівня нейромедіаторів, як-от серотонін, дофамін та ендорфін. Також, коли ми робимо добрі справи, у нас збільшуються самооцінка, рівень емпатії та співчуття, покращується настрій. Це знижує артеріальний тиск і рівень кортизолу.

КРОК П‘ЯТИЙ- УВАЖНО СТАВТЕСЯ ДО СВОЇХ ДУМОК, ЕМОЦІЙ ТА ПОВЕДІНКИ.

Усвідомлення допомагає краще розуміти власні думки та емоції, тривогу чи переживання, поліпшити ставлення до життя й підхід до розв’язання проблем. Намагайтеся дослухатися до свого тіла, бажань та процесів свого внутрішнього світу, адже це підвищує здатність планувати діяльність, позитивно ставитися до себе і, як наслідок, — мати високий рівень емпатії та самоприйняття.

(с) 2024

Запис до лікаря